Inspiracje, Kursy, Recenzje

Kurs na czekoladownik z papieru do scrapbookingu [VIDEO]

Witam,
za chwilkę Dzień Nauczyciela, więc myślę, że kurs na czekoladownik to strzał w dziesiątkę 😉 Możemy go dowolnie ozdobić, aby cieszył oko, a słodki środek sprawi, że i brzuszek, obdarowanej osoby, poczuje się „o niebo” lepiej 🙂

Na wstępie chciałabym Wam tylko powiedzieć, że próbowałam kilku metod robienia czekoladowników i ta sprawdziła mi się najlepiej. Czekolada jest wsadzana od środka kartki, a więc mamy pewność, że nam nigdzie nie ucieknie. Dodatkowo kieszonka jest doklejana do bazy, a nie tworzona bezpośrednio z jednego kawałka bazy, co pozwala na jej schowanie wewnątrz bazy. Chronimy tym samym kieszonkę zewnętrznymi klapkami, i nawet ją obklejając, nie wystaje brzydko poza kartkę.

Zaczynamy jak zwykle od spisu rzeczy niezbędnych:

  •  papier bazowy od 220g wzwyż
  • bigownica, nożyczki, gilotyna (linijka też się przyda)
  • klej, taśma dwustronna, taśma piankowa, klej na gorąco
  • papier scrapowy
  • wstążka
  • elementy do ozdabiania

Na blogu podaje schemat bigowania, jednak samo wykonanie znajdziecie na filmie.

Pierwszy schemat obejmuje kartkę A4 i dzielenie jej na okładkę i kieszonkę.
U góry znajdują się cale wg których bigujemy na bigownicy, na dole zaś podałam wartości w cm odpowiadające samodzielnemu bigowaniu w domu.

baza

Drugi schemat dotyczy samej kieszonki.

kieszonkaResztę potrzebnych informacji znajdziecie w filmie. Miłego oglądania <3

ikemo01
ikemo02
ikemo03
ikemo04
ikemo05

Zapraszam na film 🙂

W filmie używam tablicy do bigowania Marthy Stewart, za której wadę uznałam podziałkę w calach.
Aktualnie w sklepie dostępna jest tablica do bigowania marki Stamperia, która również mieści papier scrapbookingowy (wymiary tablicy: 32×34) oraz podziałkę w centymetrach.

212243_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W pracy wykorzystałam: